O indeksie glikemicznym w konkteście diet mówi się bardzo dużo. O ładunku glikemicznym nie mówi się w ogóle. Wiemy, że dla naszego zdrowia powinniśmy sięgać po produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, gdyż tylko takie nie powodują silnego skoku cukru we krwi. Bardzo ważny, prócz tej zależności, jest także ładunek glikemiczny. Pod pojęciem ładunku glikemicznego kryje się ilość i jakość węglowodanów w danym produkcie. Rzecz w tym, że produkty o bardzo wysokim indeksie glikemicznym spożywane w małych ilościach oddziałują na nasz organizm pod względem wyrzutu insuliny identycznie jak produkty o niskim indeksie glikemicznym spożywane w bardzo dużych ilościach. Gotowana marchewka, mimo że ma wysoki indeks glikemiczny, w niedużych ilościach wyróżnia się niskim ładunkiem glikemicznym, co sprawia, że – mimo niekorzystnego pierwszego wskaźnika – jest posiłkiem idealnym dla cukrzyków, dla osób z insulinoodpornością i odchudzających się. Podobnie jest w przypadku innych, pozornie niewskazanych przy problemach z cukrem, produktów.