Sezon na czereśnie nie trwa długo, natomiast czas jego trwania rekompensuje nam zdecydowanie ilość odmian, po które możemy sięgać. Jest ich podobno kilkaset, odróżniają się kolorem i smakiem. Niezależnie od tych drobnych rozbieżności wszystkie czereśnie są niskokaloryczne. W 100 gramach tych owoców jest tylko około 50 kcal. Kolor ma znaczenie jednak z innego względu. Im ciemniejszy owoc, tym więcej w nim antocyjanów, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, a także mają właściwości przeciwutleniające. Już niezależnie od koloru w czereśniach odnajdziemy potas, jod, wapń, magnez, żelazo i cynk. Nie jest to może okazała dawka, bo w sklepie spożywczym znaleźć można lepsze źródła tych minerałów, jednak przemyt korzystnych substancji w takiej formie jest przyjemnością. W czereśniach znajdziemy też witaminy A, B oraz C, oprócz tego dostarczymy sobie w ten sposób również błonnik. Wbrew pozorom, czereśnie wcale nie są owocem ciężkostrawnym. Ewentualnie niedogodności ze strony układu pokarmowego mogą wystąpić jedynie na skutek przejedzenia.