Kostki rosołowe są dzisiaj w naszych kuchniach produktem powszechnym. Wiele osób deklaruje nawet, że bez kostki rosołowej nie jest w stanie przygotować zupy czy sosu, ponieważ potrawa taka kompletnie nie ma smaku. Kostki rosołowe to jeden z produktów, które powinniśmy wyrzucić z naszych kuchni raz na zawsze. W ich skład wchodzą przede wszystkim substancje wzmacniające smak i zapach, takie jak glutaminian sodu czy inozynian disodowy, bardzo dużo soli i tłuszczu, ekstrakt drożdżowy, zagęstniki, czasami również tłuszcz i cała gama barwników. Jeśli znajdujemy w kostkach suszone warzywa lub mięso to tych pierwszych jest kilka procent, tego drugiego zaś zaledwie ułamek procenta. Bardzo często pojawia się informacja, że w kostkach znajdziemy gluten i soję. Same w sobie nie są szkodliwe, jednak ich obecność w tym produkcie powinna zaskakiwać. Przygotowanie tradycyjnego bulionu, z wykorzystaniem świeżego mięsa, warzyw i ziół nie jest niczym skomplikowanym, korzyści dla zdrowia są zaś nieocenione. Odzwyczajanie się od kostek jest procesem żmudnym, jednak warto się go podjąć. Potrawy bez tego dodatku są i lepsze, i zdrowsze.