Dzięki modzie na zdrowe odżywianie, zaczęliśmy doceniać kiełki. Są cennym źródłem witamin i składników odżywczych, w szczególności jesienią i zimą, gdy trudno o dostęp do świeżych witamin. Kiełki słonecznika wyróżniają się bardzo delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Dobrze komponują się z warzywami, często są zatem składnikiem sałatek i kanapek. Można używać ich do uzupełnienia koktajli. Zawierają one dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia je również zawartość witaminy D, której niedobory mogą skutkować problemami trawiennymi, zaburzeniami wchłaniania wapnia, bólami mięśniowo-stawowymi. W kiełkach znajdziemy też minerały, takie jak fosfor, potas i magnez. Są niskokaloryczne, więc sprzyjają osobom odchudzającym się. W zasadzie ich spożycie nie podlega ograniczeniom. Choć kiełki dostępne są niemal w każdym sklepie spożywczym, ich cena jest dość wysoka. Można z powodzeniem uprawiać je jednak w domu. Kupić można gotowe zestawy do „kiełkowania”, które ułatwią nam pracę.