Spośród wszystkich rodzajów kiełków, to kiełki rzodkiewki są najpopularniejsze. Są też najłatwiejsze w domowej uprawie. Mają jeszcze bardziej wyrazisty smak niż rzodkiewka i wcale nie mniej dobroczynnych wartości. To pełen alfabet dobroczynnych dla naszego organizmu witamin: między innymi witaminy A, B, C, E, H. Pod względem zawartości witaminy C kiełki biją rzodkiewkę na głowę. Tego składnika jest w nich dwukrotnie więcej niż w samej rzodkiewce. Kiełki rzodkiewki nazywa się czasami naturalnym antybiotykiem. Ich spożywanie szczególnie ważne jest w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko wtedy. Kiełki rzodkiewki zawierają również magnez, siarkę, wapń oraz cynk. Wymieniając cenne składniki, nie sposób pominąć błonnik. Kiełki doskonale możemy przemycać w sałatkach, dodatkach do dań głównych, koktajlach, twarożkach czy pastach kanapkowych. Ich regularne jedzenie odbije się w korzystny sposób na wyglądzie i kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Kiełki wspomogą nas również w dolegliwościach układu pokarmowego.