Kasza gryczana znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości błonnika. Tym samym pobudza perystaltykę jelit. Jest produktem skrobiowym, dzięki czemu syci nas na długo, jednocześnie nie podnosząc w szybkim tempie poziomu cukru. Po zjedzeniu kaszy gryczanej nie czeka nas zatem napad głodu. W kaszy gryczanej znajdziemy białko roślinne, które swoimi właściwościami zbliżone jest do białek występujących w roślinach strączkowych. Jest ono bardzo cenne, cenniejsze, bo łatwiej przyswajalne, od białek, które odnaleźć możemy w zbożach. Do najważniejszych zalicza się lizynę i tryptofan. Kasza gryczana zawiera również najwięcej witamin z grupy B spośród wszystkich kasz. Jest także rekordzistką pod względem zawartości potasu, fosforu, sodu, magnezu i cynku. Znajdziemy tu także rutynę, poprawiającą stan naczyń krwionośnych oraz ułatwiającą wchłanianie witaminy C. Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, zatem mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Nie powinny jej jeść natomiast osoby mające problem z trzustką i jelitami.