Karotenoidy
 w diecie sportowej

Karotenoidy w diecie sportowej

Karotenoidy to dla roślin prawdziwe dobrodziejstwo. Skoro tak doskonale sprawdzają się w świecie roślin i my powinniśmy wykorzystać ich działanie. W roślinach substancje te chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. W naszym organizmie działają bardzo podobnie, chroniąc przed wolnymi rodnikami i niwelując skutki niewłaściwej diety, stosowania leków, wpływ zanieczyszczonego powietrza. Duża ilość wolnych rodników, które docierają do naszego organizmu z zewnątrz, może nawet zniszczyć DNA ludzkiego organizmu, doprowadzając do mutacji. Właśnie wówczas z odsieczą przychodzą karotenoidy, w które szczególnie bogate są warzywa i owoce o barwie od żółtej, przez pomarańczową po czerwoną. Co ciekawe, substancje te nie tracą swoich cennych właściwości nawet po obróbce termicznej, nie musimy zatem wcale jeść warzyw w formie surowej, aby móc dostarczyć sobie wsparcia w postaci karotenoidów. Szczególnie warto sięgać po dynię, pomidory, paprykę, a spośród owoców wybierać arbuzy, owoce cytrusowe oraz czerwone owoce.