Trudno dziś wyobrazić sobie naszą kuchnię bez kapusty. Sztandarowy dla kuchni polskiej bigos, kapuśniak czy gołąbki na stałe wpisały się w menu w naszych domach. Bardzo dobrze, bo kapusta, w każdej w zasadzie postaci, jest warzywem bardzo zdrowym. Ma mnóstwo witaminy C – w kapuście kiszonej jest jej nawet kilkakrotnie więcej niż w świeżej. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, K, potas, kwas foliowy, błonnik, beta-karoten czy żelazo. Taki zestaw witamin i składników odżywczych znakomicie wspiera odporność naszego organizmu. Zwolennicy metod i terapii naturalnych coraz częściej mówią też, że kapusta i sok z niej wyciśnięty ma genialne właściwości antynowotworowe, w szczególności zapobiegając nowotworom o podłożu hormonalnym (nowotwory sutka, jajników, jąder, macicy). Kapuściany sok leczy wrzody żołądka, pomaga w problemach na tle układu pokarmowego, zwalcza anemię, przyspiesza gojenie. Poza sezonem dobrze sięgać po kapustę kiszoną. Jest łatwiej strawna, ma więcej witaminy C, mało kalorii, a kwas mlekowy w niej obecny wspiera układ pokarmowy.