Kalarepa to warzywo, które kryje w sobie pełne bogactwo soli mineralnych i pierwiastków. Jedząc ją, dostarczymy sobie dużych dawek sodu, potasu wspierającego serce, magnezu, wapnia wzmacniającego kości, magnezu, manganu. W kalarepie odnajdziemy również żelazo, które jest konieczne do przeprowadzenia procesów krwiotwórczych, miedź, fosfor i jod. Regularne jedząc kalarepę, za sprawą stałych dostaw witamin z grupy B: B1, B2, B3 i B6, zapewniamy swojej skórze piękny, zdrowy wygląd oraz dostarczamy wsparcie dla całego układu nerwowego. Kalarepę wyróżnić jednak należy za dawki witaminy C. W 100 gramach warzywa znajdziemy więcej niż wymaga tego nasz organizm w ciągu doby. Jeść można także liście kalarepy. Mają one witaminę A oraz K. Z kalarepą uważać powinny osoby chore na tarczyce, ze względu na to, że warzywo to zawiera jod – dla tarczycy nieobojętny oraz goitrogeny, zakłócające jej pracę. W kalarepie występuje także kwas szczawiowy, groźny dla osób z chorobami układu moczowego (może powodować powstawanie kamieni).