Gruszka to jeden z typowo polskich owoców, niestety, od zawsze pozostający w cieniu najpopularniejszego jabłka. Tymczasem gruszki warto spożywać w sporych ilościach. Jest to jedyny owoc, w którego składzie znajdziemy jod, Polacy zaś chronicznie cierpią na niedobory tego pierwiastka. W każdej kuchni znaleźć można oczywiście sól jodowaną, nie ona jednak powinna być dla nas źródłem jodu. Wówczas z odsieczą przychodzi właśnie gruszka. Znajdziemy w niej również kolejny cenny składnik – bor. Zapobiega on wypłukiwaniu wapnia z kości i poprawia pracę mózgu. Gruszki są również źródłem oczyszczającego nerki potasu. Potas obniża również ciśnienie krwi i oczyszcza żyły. W całej puli dobrodziejstwa zawartego w gruszce znajdziemy również witaminy A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. To także spore dawki błonnika, kwasu foliowego, żelaza oraz cynku. Ogromną zaletą jest fakt, że nie ma takiej dolegliwości, która wykluczałaby z jadłospisu gruszki; wyjątkiem są co najwyżej alergie i ewentualne nietolerancje pokarmowe.