Czerwona herbata to napój, który jest bardzo popularny zwłaszcza wśród osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przyspieszających proces trawienia. Skąd pochodzi czerwona herbata, czy to są jej jedyne właściwości oraz w jaki sposób należy ją parzyć aby była jak najbardziej skuteczna? Czerwona herbata, podobnie jak i inne jej rodzaje powstaje z liści herbaty. Młode liście krzewów herbacianych są ręcznie zbierane, a następnie poddawane procesowi krótkiej fermentacji, która zapewnia czerwonej herbacie charakterystyczny smak i zapach. Aby czerwona herbata oddawała jak najwięcej swoich właściwości, powinna być parzona pod przykryciem. Listki herbaty należy zalać gorącą, jednak nie wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na kilka minut w filiżance przykrytej spodeczkiem. Czerwona herbata przyspiesza trawienie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny. Nie jest zalecana dla osób, które mają poważne problemy z nerkami.