Tytuł jest podchwytliwy, ponieważ tak naprawdę makaron z cukinii makaronem w istocie nie jest. Makaron warzywny powstaje poprzez pocięcie warzyw na długie wstążki. Można w ten sposób przygotować cukinię lub marchewkę. Najprościej jest to zrobić za pomocą obieraczki jarzynowej, jednak bardziej wprawione osoby poradzą sobie z tarką do warzyw. Dla pasjonatów kuchennych gadżetów polecana jest specjalna szatkownica lub „temperówki” do warzyw. Po pokrojeniu cukinii w sposób imitujący makaronowe tagliatelle należy wrzucić ją na natłuszczoną lekko olejem patelnię, a następnie podsmażać 2-3 minuty, mieszając cały czas i uważając, by nie pokaleczyć warzywa. Następnie przekładamy cukinię do miski, dodajemy zioła i przyprawy, nieco oliwy i mieszamy. Proponowana mieszanka to natka pietruszki, bazylia oraz majeranek wzbogacone o czosnek i ostrą papryczkę. W ten sposób powstaje nam makaron, który możemy urozmaicić prażonymi orzechami, delikatnymi sosami na bazie oliwy lub dipami. Cięższe i bardziej intensywne sosy nie sprawdzą się w tym przypadku.