O awokado wiadomo tyle, że jest to owoc tłusty, jednak tłuszcz w nim zawarty jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Nie zawiera on cholesterolu, a na dodatek wykazuje zdolność do obniżania jego poziomu w organizmie (frakcja LDL). Awokado jest też mocno odżywczym składnikiem. Znajdziemy w nim luteinę, dobrze działającą na zmysł wzroku, kwas foliowy, potas i błonnik. W polskich sklepach dostępne są najczęściej dwie odmiany awokado: nieco tańsza, zielona odmiana oraz tzw. awokado hass o ciemnym zabarwieniu i grubszej skórce. Nie ma większego znaczenia, na którą odmianę się zdecydujemy. Wybierać jednak należy twarde owoce, które mogą dojrzeć w warunkach domowych. Z awokado najczęściej robi się pasty kanapkowe oraz guacamole o egzotycznym rodowodzie. Sprawdza się świetnie jako zamiennik masła, mając znacznie mniej kalorii. W 50 gramach masła znajdziemy ponad 350 kcal, w takiej samej ilości awokado około 80 kcal. Awokado wchodzi również w skład deserów, lodów i koktajli. W niektórych wegańskich wypiekach pojawia się jako składnik, wspomagający konsystencję ciasta.