Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu w organizmie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia oraz samopoczucia. Zbyt niski poziom jodu może się objawiać ciągłym zmęczeniem, suchą skórą bądź po prostu tyciem bez konkretnej przyczyny. Jod pobudza tarczycę, która pod jego wpływem produkuje niezbędne hormony. Dlatego warto zadbać o to, żeby jodu w organizmie nie brakowało, ale żeby nie było go również zbyt dużo. Jod można znaleźć przede wszystkim w wodzie morskiej. Dlatego znajdziemy go w rybach i owocach morza. W wakacje koniecznie trzeba też nad morze pojechać, żeby tym jodem najzwyczajniej w świecie oddychać. Jod znajdziemy również w owocach i warzywach, ale jego ilości zależą od tego, jak blisko morza są one hodowane. Niestety, ale większość naszego kraju jest położona poza dostępem do Bałtyku. Dlatego jod dodawany jest do soli kuchennej. I tutaj pojawia się pewien paradoks, ponieważ sól kuchenna jest powszechnie uznawana za raczej mało zdrową. Natomiast jeśli chodzi o jod jest ona bardzo dobrym dostawcą tego istotnego dla zdrowia pierwiastka.