Smażenie bez tłuszczu sprawia trudność każdemu, kto próbuje przestawić się na zdrowe odżywianie. Najczęściej posiadając odpowiednią patelnię możemy po prostu położyć na niej produkt bez dodawania tłuszczu lub jedynie spryskując powierzchnię oliwą w specjalnym atomizerze. Aby uzyskać mięso rumiane, wystarczy smażyć bez pokrywki, jeśli zaś ma być białe i miękkie, należy je przykryć. Wtedy częściowo poddusi się. Identycznie smaży się kotlety. W przypadku beztłuszczowego smażenia warzyw pamiętać trzeba, aby zawsze wrzucać je na mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu będą soczyste. W przypadkach niektórych warzyw można podlać je łyżką wody, wówczas będą bardziej przyrumienione. Nie do wszystkich potraw trzeba wykorzystywać patelnię. Kotlety, warzywa, a nawet ziemniaczane frytki można upiec w piekarniku. Wystarczy blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem lub wykorzystać specjalne, nie przywierające foremki. Jeśli naczynie nie będzie przykryte, otrzymamy potrawę przypieczoną. Brytfanka czy foremka zamknięta niejako „ugotuje” nam produkt.