Każdy składnik, który spożywamy wpływa na równowagę naszego organizmu. Wpływa również na odczyn naszego organizmu, w zależności od danego składnika podwyższając jego kwasowość lub zasadowość. Zaburzenie odczynu krwi przekłada się na funkcjonowanie naszego organizmu. W pierwszym odruchu organizm próbuje obronić się przed zakwaszeniem samodzielnie, korzystając z rezerw wapnia zgromadzonych w kościach, zębach, stawach. Jeśli naszego organizmu nie wesprzemy w jego działaniach, może to doprowadzić do poważnych zmian zwyrodnieniowych, a nawet osteoporozy, która atakuje nas w coraz młodszym wieku. Nadmiar kwaśnego odczytu osłabia cały nasz organizm, sprzyja szybszemu starzeniu, często powoduje bóle głowy, zaparcia, kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi. Kluczem do sukcesu jest prawidłowe odżywianie i równoważenie produktów zakwaszających odkwaszającymi. Do pierwszej grupy zaliczyć trzeba: mięso, wędliny, cukier, białą mąkę i biały ryż, kawę, herbatę, kakao i czekoladę. W mniejszym stopniu zakwaszają też ryby, jajka, pieczywo pełnoziarniste, nabiał, soja i orkisz. Równoważyć je więc trzeba odkwaszającymi warzywami, owocami, sokami, grzybami, oliwą, migdałami, kefirem i maślanką.