Kryzys w diecie prędzej czy później dopada każdego. Na szczęście istnieje kilka skutecznych trików, które pomagają poradzić sobie z apetytem na słodkie przekąski. Smak słodki jest dla człowieka podstawowym smakiem energetycznym. Kojarzy nam się z przyjemnością, sprzyja też tworzeniu hormonów szczęścia. Warto jednak poznać tego „przeciwnika” i dokonać rozgraniczenia na naturalny smak słodki, który wyróżnia choćby marchewkę czy kaszę jaglaną, od skumulowanej słodyczy zawartej w białym cukrze. Głód cukrowy wynika z faktu, że po odstawieniu prostych węglowodanów organizm domaga się niemal siłą przywrócenia ich do naszej diety na powrót. Moment ten należy jednak po prosty przetrzymać, by z czasem doczekać się większego apetytu na dania z dodatkiem tłuszczu. Nie należy się tego obawiać, bo dobre tłuszcze są dla człowieka niczym eliksir zdrowia. Warto o tym pamiętać i, zamiast cukru, do diety włączyć zdrowe tłuszcze, sprzyjające pracy mózgu białko i korzystne węglowodany w postaci warzyw, owoców czy kasz i ryżu pełnoziarnistego.