Wiosna i lato to czas rodzinnych imprez: komunie, wesela, rodzinne grillowanie. To nie jest łatwy czas dla naszego żołądka. Na szczęście o nasze trawienie zadbać możemy już w trakcie biesiadowania. Pamiętać warto, że mięso – tak popularne przy rodzinnych imprezach na świeżym powietrzu – ma działanie kwasotwórcze. Trawi się także nawet kilka godzin. Aby wspomóc trawienie i zniwelować oddziaływanie mięsa na organizm, wspomóc się warto pakietem witamin i składników mineralnych. Zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem zestawiania mięsa ze słodkim deserem czy poimprezowymi lodami. Cukier hamuje wydzielanie soków żołądkowych, a jedzenie zacznie fermentować w żołądku, powodując bardzo przykre konsekwencje. Aby takich reperkusji uniknąć, na stole koniecznie powinny pojawić się warzywa, najlepiej zielone, pozwalające zachować równowagę kwasowo-zasadową. Zielone warzywa, oprócz błonnika i bogactwa witamin, zawierają azot, pomagający trawić białka i uwalniać energię do organizmu. Z kolei między posiłkiem a deserem zachować należy dwugodzinny odstęp.