Wiele osób sięga po margaryny, uważając, że mają lepszy skład, zawierają mniej cholesterolu, mniej tłuszczu i kalorii niż masło. To prawda, wszystkie te zalety jak najbardziej margaryny dotyczą. Problem polega na tym, że na tym charakterystyka margaryny się nie kończy. Margaryna nigdy nie jest produktem naturalnym i, jeśli nie czytamy etykiet, w naszym koszyku zakupowym może wylądować produkt mało wartościowy, pełen chemicznych dodatków. Jeśli w margarynie znajdują się witaminy, są one jednak dodawane do produktu i przyswajają się znacznie gorzej niż witaminy z masła. Margaryny, w przeciwieństwie do masła, powinny być miękkie i łatwo smarowne. Te twardsze są utwardzane sztucznie i zawierają szkodliwe tłuszcze trans, które są odpowiedzialne za problemy z cholesterolem. Przyczyniają się do chorób serca, otyłości, cukrzycy. Jeśli już kupujemy margaryny, wybierać powinniśmy te miękkie, z krótkim składem na etykiecie. Lepszym wyborem jest jednak bardziej naturalne masło lub zdrowe oleje roślinne.