Glutation to związek, który w każdym żywym organizmie występuje w sposób naturalny. U człowieka szczególnie duże jego ilości są obecne w nerkach i wątrobie, a także soczewce oka. Jest to najważniejszy spośród przeciwutleniaczy, do którego obowiązków należy regulowanie pracy innych antyoksydantów. To glutationowi zawdzięczamy ochronę komórek przed aktywnością wolnych rodników. Glutation pełni też ważną funkcję w wędrówkach aminokwasów oraz produkcji koenzymów. Jest on niezbędny, aby w naszym organizmie wszystko działało jak należy. Niestety, czasem zapasy glutationu radykalnie spadają. Dzieje się tak wraz ze starzeniem się naszego organizmu, ale sprawę pogarsza długotrwałe zażywanie leków, niewłaściwa dieta, zbyt wielkie dawki toksyn i zanieczyszczeń i częste infekcje. Na szczęście pomóc można sobie dietą. Warzywa, które warto jeść, aby glutation utrzymać na odpowiednim poziomie to przede wszystkim: warzywa z rodziny kapustowatych (brukselka, brokuły, kapusta), szpinak, szparagi, czosnek i cebula, a także pomidory i czerwona papryka. Z owoców dobrze jest włączyć do diety arbuz i brzoskwinie.