Od niedawna w naszych sklepach dostępne są fioletowe ziemniaki. Nie chodzi tutaj o rodzimą odmianę warzyw w czerwonych skórkach, lecz o ziemniaki fioletowe, zarówno w obszarze skóry, jak i miąższu. Technicznie rzecz ujmując, są odmianą batatów. Do Europy przywędrowały z Ameryki Południowej i cieszą się coraz większym zainteresowaniem, tym bardziej, że ich zabarwienie nie ma tylko waloru dekoracyjnego, ale wskazuje na konkretne, antyzapalne i sprzyjające długowieczności właściwości warzywa. Ponieważ nie są popularne, są dość drogie, ich regularne jedzenie jest zatem utrudnione. Dobrze jednak spróbować je przynajmniej od czasu do czasu. Najlepiej spożywać je ugotowane (polecamy na parze), ponieważ ten sposób obróbki zwiększa ilość antocyjanów. Ten sposób przygotowania pozwala ocalić także w składzie retinol i karotenoidy. Nie jest wskazane smażenie fioletowych ziemniaków, ponieważ mocno chłoną tłuszcz. Mają również stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, uważać więc powinny z ich obecnością w diecie cukrzycy.