O hashimoto mówi się ostatnio dużo. Jest to jedna z chorób autoimmunologicznych, której objawy bardzo zbliżone są do niedoczynności tarczycy. Podobnie również się ją leczy. Istotne znaczenie ma tutaj odpowiednia dieta: również bardzo zbliżona do tej stosowanej w niedoczynności tarczycy. Chorzy na chorobę Hashimoto mają jednak bardzo często nietolerancję glutenu i laktozy, co należy potwierdzić odpowiednimi badaniami i ewentualnie uwzględnić w diecie. W szczególności uważać należy na produkty spożywcze, zawierające w swoim składzie substancje zaburzające wchłanianie jodu z pożywienia. Są to warzywa przede wszystkim surowe warzywa kapustowate, które ograniczyć należy do porcji tygodniowo. Niewskazana jest też kasza jaglana, która zawiera związki hamujące naturalną produkcję hormonów. Wskazane są produkty bogate w magnez, witaminy z grupy B, cynk, miedź, siarkę i żelazo. Przede wszystkim sięgać trzeba po żółtka jaj, produkty pełnoziarniste, ryby i orzechy (z wyjątkiem ziemnych). Wskazany jest błonnik i niewielkie ilości tłuszczu dobrej jakości.