Granola to produkt śniadaniowy, który kojarzy nam się głównie z różnego rodzaju zbożami. W takim zestawieniu z reguły występuje ona w gotowych, kupnych zestawach lub w domowych mieszankach. Tymczasem świetną granolę można przygotować, nie dodając do niej w ogóle zbóż, co jest bardzo dobrym pomysłem dla osób poszukujących lżejszych rozwiązań lub dla tych, którzy z przyczyn zdrowotnych zbóż w diecie unikają. Wystarczy wymieszać szklankę pestek dyniowych, szklankę kokosowych wiórków, szklankę dowolnych orzechów, szklankę płatków lub słupków migdałowych, dwie łyżki nasion chia, łyżkę siemienia lnianego oraz łyżkę sezamu. W masę wmieszać z kolei trzeba około ćwiartkę szklanki syropu z agawy, dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, dwie łyżeczki cynamonu. Masa będzie gęsta. Następnie rozkładamy ją równą warstwą na blaszce i prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut. Po wystudzeniu masę kruszymy, przekładamy do słoika i delektujemy się smakiem. Będzie idealna podana z mlekiem, jogurtem, kefirem, sprawdzi się jako dodatek do deserów.