O głogu nie pamiętamy. Częściej mówi się o nim jako o składniku herbatek niż o samodzielnym źródle pozytywnych składników. Tymczasem jeszcze nasze mamy wiedziały, że głóg jest rośliną, na którą szczególną uwagę powinny zwrócić osoby chore na serce. Na tym jednak możliwości głogu się nie kończą. To bardzo dobre źródło witamin B, C, PP. Znajdziemy w nim również flawnoidy, które charakteryzują się działaniem przeciwnowotworowym, błonnik, fitosterole, garbniki. Dzięki preparatom z głogu i samemu głogowi praca serca jest usprawniona, wspierane są także drogi moczowe. Błonnik z kolei i witamina PP poprawiają trawienie, a witamina C wspiera odporność organizmu. Głóg znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Powstają z niego wspomniane wcześniej herbaty, a także dżemy, konfitury i soki. Ich spożywanie jest bardzo dobrym rozwiązaniem profilaktycznym, nie wywołują praktycznie żadnych skutków ubocznych. Wykazuje także działanie uspokajające. Z tego względu z jego spożywaniem uważać powinny osoby z niedociśnieniem.