Tymianek to zioło znane i lubiane, bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni, ale i w lecznictwie. Każdy z nas zna smak popularnego niegdyś syropu tymiankowego. Samo zioło obfituje w potężne dawki witaminy C, witaminy z grupy B – w szczególności zaś odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego B2, witaminę A oraz kwas foliowy. To także zestaw składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, selen, żelazo, wapń. Tymianek wykazuje również, dzięki zawartości flawnoidów, działanie antyoksydacyjne. Wykazano, że działa kojąco w bólach reumatycznych ze względu na swoje antyzapalne właściwości. Sprawdza się również jako środek na niestrawność, biegunki, zaparcia i podrażniony układ pokarmowy. Ma również działanie rozkurczowe. Uważać powinny jednak na dawki tymianku kobiety w ciąży ze względu na ryzyko przedwczesnego porodu. Przedawkowanie tymolu – substancji obecnej w tymianku może skutkować uszkodzeniami nerek, mięśnia sercowego czy układu nerwowego, należy więc uważać z jego dozowaniem.