Domowe mleko migdałowe przygotować można na kilka sposobów. W pierwszej wersji wystarczy zalać szklankę obranych migdałów wodą na noc, a następnie odcedzić, zalać świeżą wodą – około 1,5 szklanki i zmiksować w blenderze. Powstałą w ten sposób masę należy odcedzić na ściereczce, a pozostałą pulpę z powrotem włożyć do blendera, dolać ponownie 1,5 szklanki wody, ponownie zmiksować i odcedzić. W wersji uproszczonej migdały należy zmielić wcześniej. Jeśli nie obierzemy ich wcześniej, mleko będzie bardziej wartościowe, jednak nabierze ciemniejszej barwy. Tak przygotowane bakalie należy zalać wodą na noc lub dłużej (1 litr wody na 15 dag migdałów), po czym przecedzić przez ścierkę i odcisnąć. Można mleko migdałowe wzbogacić o dodatkowe aromaty. Wystarczy utrzeć zmielone migdały z naturalnym ekstraktem waniliowym, ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii czy wodą różaną, aby nadać napojowi intrygujący posmak, niedostępny w mlekach roślinnych oferowanych nam w supermarketach. Jest to kolejna istotna przewaga mleka własnoręcznie przygotowanego nad kupnym.