Wszyscy wiemy, że powinniśmy spożywać produkty bogate w błonnik. Wiemy też, że jest on obecny w produktach pełnoziarnistych, w warzywach oraz owocach. Z reguły jednak na tym nasza wiedza się kończy. Niewiele osób jednak wie, że istnieją dwa rodzaje błonnika. W produktach pełnoziarnistych i warzywach, takich jak kalafiory, cukinia czy niektóre warzywa strączkowe występuje błonnik nierozpuszczalny. Drugi jego typ, błonnik rozpuszczalny znajdziemy w owocach, niektórych warzywach, takich jak dynia, brokuły, marchew, w orzechach i ziarnach zbóż. Oba rodzaje błonnika mają różną funkcję. Błonnik rozpuszczalny zwiększa uczucie sytości po jedzeniu i odpowiada za prawidłowy stan jelit, błonnik nierozpuszczalny natomiast zwiększa objętość mas kałowych i pobudza trawienie. Udowodniono jednak, że błonnik nie tylko wspiera procesy odchudzania. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe w zakresie nowotworu jelita grubego, skracając czas kontaktu różnego rodzaju substancji ze śluzówkami. Wspomaga także rozwój korzystnych dla nas bakterii.