Legendy mówią, że aromat czosnku zwykł odstraszać wampiry. Jak się okazuje, nie tylko wampiry, bo czosnek jest doskonałym lekiem na wiele chorób. Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne. Jest w stanie spowolnić namnażanie Helicobacter pylori oraz mikroorganizmów, które mogą napsuć nam zdrowia poprzez zagnieżdżenie się w naszych żołądkach. Potwierdzenie tych informacji sprawiło, że naukowcy zaczęli popierać nawet teorię o tym, że czosnek może hamować stany zapalne w konkretnych narządach, a nawet powstrzymywać rozwój komórek rakowych w jelitach. Najważniejszą substancją w czosnku jest allina, która w zetknięciu z allinazą – aktywnym enzymem przekształca się w działającą w naszym organizmie allicynę. Tym efektywniejsze działanie, im bardziej rozdrobniony czosnek – uszkodzenie komórek aktywuje działanie allicyny. Ma ona jedną wadę: ulatnia się stosunkowo szybko, więc najlepiej jest dodawać czosnek do potraw krótko przed spożyciem lub krótko przed gotowaniem i nie poddawać go długotrwałej obróbce.