Czerwone pomarańcze pozornie nie różnią się niczym od każdej innej pomarańczy. Jeśli jednak przeanalizować szczegółowo ich skład, różnice dostrzeżemy. Są to tak zwane pomarańcze sycylijskie, ze względu na miejsce swojego pochodzenia, i od swoich pomarańczowych krewniaczek różnią się kilkoma drobnymi szczegółami. Ciemna czerwień ich miąższu jest rezultatem występowania w owocu antocyjaninów. Są to substancje, które mają możliwość oddziaływania na metabolizm w ludzkim organizmie. Badania przeprowadzone na myszach oraz obserwacje diet ludzkich wykazały, że spożywanie czerwonych pomarańczy chroni przed chorobami układu krążenia, a także pozwala zahamować proces tworzenia tkanki tłuszczowej nawet przy wysokokalorycznej diecie. Wskazano również, że sok z czerwonych pomarańczy wspomaga rekonwalescencję onkologiczną, szczególnie w przypadku kobiet po operacjach nowotworu piersi. Poza tym pomarańcze są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Warto jeść je razem z albedo, w którym odnajdziemy błonnik.