Uwielbiają ją niemal wszyscy. Większość zaś martwi się, że słabość do czekolady w krótkim czasie się zemści. Nie musi tak być, jeśli oczywiście wybieramy dobrą czekoladę. Korzystny wpływ na nasz organizm wywrze ta ciemna, z dużą zawartością dobrej jakości kakao. To, że wysokiej jakości tabliczka dostarcza nam niezbędnych dawek magnezu oraz witaminy B wiadomo. Obecnie nowym obiektem badań jest zawarta w czekoladzie kwercetyna, opóźniająca procesy starzenia organizmu. Towarzyszą jej flawonoidy, które korzystnie wpływają na serce i naczynia krwionośne. Okazuje się także, że regularne spożywanie dawki ok.2-3 dag czekolady pozwala utrzymać na dobrym poziomie poziom cholesterolu, obniża ciśnienie, a jednocześnie poprawia stan naczyń krwionośnych i strukturę krwi. Nawet najbardziej ostrożni specjaliści do spraw żywienia otwarcie zaczynają mówić, że nie ma nic złego w pożywaniu niewielkich ilości czekolady, które nie tylko nie zaszkodzą, ale pomogą wytrwać w innych dietetycznych regułach. Niestety, mlecznej i białej czekolady to nie dotyczy.