Nasz kraj jest absolutnym europejskim liderem w produkcji borówki amerykańskiej. Owoc ten nad Wisłą jest równie popularny jak czarna jagoda, a przy tym znacznie łatwiej dostępny i korzystny cenowo. Borówka amerykańska wyróżnia się wysokimi wartościami odżywczymi, a także właściwościami leczniczymi potwierdzonymi przez badania. Borówki dostarczają naszemu organizmowi wielu witamin: A, B, C, E i PP, a także makro- i mikroelementów. Znajdziemy tu między innymi cynk, miedź, potas, magnez, żelazo czy selen. Borówka jest także idealnym źródłem antyoksydantów i antocyjanów. To sprawia, że dietetycy zalecają włączenie borówek do diety w ramach profilaktyki nowotworów. Szczególną uwagę zwrócić wypada na kwas egalowy, który zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, płuc oraz przewodu pokarmowego. Garbiniki z kolei, które dostarczamy sobie z każdą porcją borówek, uszczelniają błony śluzowe, zaś błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny i zbędne, a nawet szkodliwe, produkty przemiany materii.