W dietetyce możemy się spotkać z pojęciem indeksu glikemicznego. Pojęcie to jest doskonale znane osobom chorującym na cukrzycę. Jest to bardzo ważny parametr żywności i wiąże się właśnie z zawartością cukrów. Indeks glikemiczny określa zawartość glukozy i jej przyrost we krwi po zjedzeniu posiłków bogatych w węglowodany. Biorąc pod uwagę ten indeks można wybierać zdrowsze węglowodany. Obliczenie tego indeksu nie jest prostym zadaniem, bo określają go skomplikowane wzory. Indeksu tego nie znajdziemy też na informacji o produkcie, który chcemy spożyć. Jednak cukrzycy wiedzą, co mają jeść, żeby był na takim poziomie jak powinien być. Jeśli mamy objawy cukrzycy bądź chorujemy na nią musimy przestrzegać restrykcyjnych warunków żywieniowych. Warto poprosić o pomoc dietetyka, który wskaże produkty żywnościowe bezpieczne dla cukrzycy. Osoby zdrowe, które mogą spożywać węglowodany w każdej postaci, nie muszą wiedzieć, czego indeks glikemiczny dotyczy. Stężenie glukozy we krwi i jej przyrost jest sprawą bardzo ważną jedynie dla cukrzyków.