Zielony kolor owoce zawdzięczają obecności barwnika – chlorofilu. Już w szkole podstawowej na lekcjach biologii dowiadywaliśmy się o jego głównej roli w procesie fotosyntezy. Na tym jednak moc chlorofilu się nie kończy. Ma on także bardzo ważną rolę w procesach przeciwstarzeniowych i regeneracyjnych w naszym ciele. Zielony kolor owoców to jednak nie tylko chlorofil. Barwa ta wskazuje również na obecność folianów – substancji odpowiedzialnych za syntezę białek oraz syntezę DNA. To także ma znaczenie dla naszego organizmu. Zielonych owoców jest jednak niewiele; wymienić można tu jabłka, gruszki, awokado czy kiwi. Kiwi stanowi również doskonałe źródło witaminy C oraz K. Awokado z kolei to owoc, który zyskał opinię niemal cudownego specyfiku na wszystko. Wchodzi w skład większości diet, odchudza, syci i stanowi doskonały zamiennik mniej zdrowych smarowideł w postaci masła. Awokado jest dość kalorycznym produktem, dlatego zasadniczo pasta z niego przygotowana może stanowić samodzielny posiłek. Niektórzy twierdzą, że awokado obniża poziom złego cholesterolu i walczy z otyłością brzuszną.