Ciemna mąka jest lepsza niż biała – to nie ulega żadnej wątpliwości. W procesie oczyszczania pozbawia się mąkę większości składników odżywczych, logika nakazuje więc do sklepowego koszyka wkładać ciemne pieczywo, ciemny makaron, nieoczyszczony ryż czy płatki z pełnego ziarna. Niestety, producenci bardzo często próbują zarobić na naszej trosce o zdrowie i nieco oszukać nasze gusta. Szczególnie uważać trzeba w przypadku pieczywa, gdyż sugerując się jedynie jego wyglądem, możemy kupić produkt zupełnie inny od spodziewanego. Pieczywo często jest barwione karmelem, mimo że pieczone jest z mąki białej, ma ciemny kolor. Jeśli piekarnia doda do tego trochę nasion, mamy idealną podróbkę pieczywa razowego. Czasem jest tak, że na opakowaniu czy sklepowej etykiecie widnieje informacja, że jest to chleb z mąki żytniej i ta mąka żytnia w składzie figuruje, jest to jednak kilkanaście procent. Znów uniwersalna staje się porada, aby dokładnie sprawdzać skład, bezpośrednio w piekarniki dopytywać, ale też obserwować. Prawdziwy chleb razowy jest ciężki i mokry. Nie ma prawa być nadmuchany.