Sprzedaż i spożycie pieczywa w Polsce spada dramatycznie. Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak spożywał ponad 50 kilogramów pieczywa rocznie. Dwadzieścia lat temu była to ilość niemal podwójna. Z roku na rok te wartości spadają. Z jednej strony dla dietetyków jest to niepokojąca informacja, ponieważ pieczywo pełnoziarniste jest bardzo zdrowym elementem naszej codziennej diety i powinno stanowić jej istotny składnik. Z drugiej jednak strony, produkty, które napotkać możemy na sklepowych stoiskach nie mają wiele wspólnego z pieczywem zalecanym. W większości przypadków jest robione z zamrożonego wcześniej ciasta, pełnego dodatków, spulchniaczy i konserwantów. Pieczywo, wyglądające na pełnoziarniste, często takie nie jest. Producenci oszukują nas, barwiąc je karmelem na ciemną barwę. Rozwiązaniem jest samodzielne pieczenie chleba. Można, oczywiście, posiłkować się gotowymi mieszankami, weryfikując ich skład, można jednak skorzystać z przepisów, pokazujących jak upiec smaczny chleb od podstaw. Receptur takich w sieci nie brakuje.