Tak naprawdę wcale nie są orzechami. Orzeszki piniowe to nasionka, które uzyskuje się z szyszek sosny pinii. Mają bardzo jasną, kremową barwę, mają nie więcej niż kilka milimetrów, maksymalnie dwa – trzy centymetry długości. Wydają się być niepozorne, a mimo to tkwią w nich cenne właściwości odżywcze i prozdrowotne. Są to wysokojakościowe tłuszcze, białko, mikroelementy i witaminy. Magnez to składnik polepszający funkcjonowanie naszego układu nerwowego, potas obniża ciśnienie, a fosfor wzmacnia kości. W orzechach piniowych odnajdziemy również przeciwutleniającą witaminę E oraz cynk, który – także w zestawieniu z witaminą E – odżywia nasze włosy, skórę i paznokcie. Orzeszki piniowe można przygotowywać na różne sposoby. Najlepsze są prażone, uzyskują bowiem szczególny aromat. Sprawdzą się w daniach słodkich i wytrawnych: ciastkach, sałatkach, sosach i deserach. Są ważnym składnikiem pesto. Trzeba powiedzieć, że to dość duża wartość kaloryczna. W 100 gramach tych nasionek jest aż 700 kcal, jednak zwykle dodaje się je do potraw w niewielkich ilościach, nie stanowią więc zagrożenia.