Burak jest doskonale znany w naszej kuchni. Barszcz, sok, surówka, składnik sałatek, dodatek do śledzia… To bardzo dobrze. Buraki są wartościowymi elementami profilaktyki nowotworów i wsparcia osób w chemioterapii. Poleca się go także przy anemii, chorobach wątroby i osteoporozie. Nie ma wielu witamin, które zasługiwałyby na wyróżnienie – może poza witaminą B9, czyli kwasem foliowym, jednak jego prawdziwą mocą są składniki mineralne. W buraku znajdziemy żelazo, sód, magnez, potas, wapń, cenne węglowodany oraz rzadko występujące składniki: rubid i cez, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe. Ze względu na wspomnianą wyżej zawartość kwasu foliowego buraki zaleca się kobietom w ciąży. Zaledwie 100 gramów tego warzywa pokrywa 20 procent dziennego zapotrzebowania kobiet na kwas foliowy. Za czerwony kolor buraka odpowiada betanina, która także nie jest substancją bezużyteczną. Walczy z wolnymi rodnikami, wykazuje również działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Buraki łagodzą także niekorzystne objawy menopauzy.