Powstaje z pszenicy durum i stanowi bardzo cenne źródło potasu, sodu, magnezu, wapnia. Taka kombinacja składników mineralnych oznacza, że spożywanie bulguru jest korzystne dla serca, obniża ciśnienie, poprawia przepływ krwi w naszym organizmie. Magnez chroni przed powstawaniem zatorów, reguluje także metabolizm glukozy, utrzymując go na najwyższym poziomie i sprawiając, że jesteśmy w stanie funkcjonować intensywnie. Sód z kolei zmniejsza napięcie mięśniowe. W 100 gramach bulguru znajdziemy 12 gramów błonnika. To nie tylko wsparcie dla naszej sylwetki, bo regularne spożywanie błonnika chroni przed powstawaniem zmian nowotworowych. Z bulgurem powinny zaprzyjaźnić się ciężarne ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Pozostałe witaminy z grupy B wspierają działanie układu nerwowego. Stanowią wzmocnienie procesów myślowych i edukacyjnych, pozwalają utrzymać równowagę psychiczną, a nawet łagodzą nerwobóle. Jest jednak, wbrew niektórym opiniom, produktem glutenowym, jak każdy produkt pszeniczny.