Śmiało można powiedzieć, że babka płesznik jest składnikiem diety w Polsce kompletnie nie znanym. Wiedzą o niej jedynie zapaleńcy, śledzący najnowsze trendy. Babka płesznik jest natomiast nieocenionym wsparciem naszej diety. Kupić ją można najczęściej w formie nasion lub łusek, które zawierają naturalne śluzy, pęczniejące w żołądku pod wpływem wody. W ten sposób babka płesznik w znaczący sposób ułatwia trawienie i wydalanie, zmiękczając masę kałową, wspomagając wypróżnianie oraz – przede wszystkim – powodując efekt sytości. Za efekt ten odpowiada obecny błonnik pokarmowy, który oczyszcza jelita, usuwa z organizmu toksyny, a także reguluje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie nasion babki płesznik powoduje poprawienie naszych przemian metabolicznych, usuwa zaparcia, obniża ciśnienie krwi. W przypadku zaparć lepiej stosować nasiona, przy biegunkach – łuski. Ma także korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia nowotworów oraz chorób serca. Stosowanie babki płesznik łagodzi również problemy skórne.