Arbuz uchodzi za owoc trochę bezwartościowy. Doceniamy go latem, bo orzeźwia i nawadnia, ale nie przypisujemy mu istotniejszych wartości. Tymczasem wartościowy jest. Znajdziemy w nim wprawdzie pewne witaminy i składniki mineralne, jednak nie o nie chodzi najbardziej. Arbuz jest istotny z powodu zawartości przeciwutleniaczy: likopenu (w arbuzie jest go więcej niż w pomidorze), beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny oraz kryptoksantyny. Substancje te mają za zadanie spowolnić procesy starzenia, a tym samym również zapobiegać nowotworom. Zapobiegają także utlenianiu cholesterolu, co pozwala utrzymać ciśnienie żylne i tętnicze na stałym poziomie. Im czerwieńszy miąższ arbuzów, tym więcej dobroczynnych przeciwutleniaczy. Wymienione wyżej właściwości arbuza wsparte są przez obecność w tym owocu potasu oraz magnezu. Warta uwagi jest także witamina A oraz C, które także mają właściwości antyoksydacyjne. W arbuzie znajdziemy też cytrulinę, która zwiększa objętość tkanki mięśniowej. Mimo to trzeba uważać: arbuz ma wysoki indeks glikemiczny.