Likopen najczęściej kojarzony bywa z pomidorami. Tymczasem okazuje się, że bardzo popularny latem arbuz ma go dwukrotnie więcej niż pomidory, jednak ze względu na sezonowość występowania, czas korzystania z tego dobrodziejstwa jest bardzo krótki. Warto więc wykorzystać ten czas maksymalnie. Nie bez przyczyny latem właśnie, bo likopen jest substancją, która pomaga zregenerować uszkodzoną promieniowaniem UV skórę. Na dodatek w duecie z likopenem w arbuzie występuje beta-karoten – powszechnie znany ze zdolności nadawania skórze zdrowego zabarwienia. Im ciemniejszy arbuz, tym więcej w nim tych substancji. W arbuzie odnajdziemy również cyrulinę – aminokwas sprzyjający regeneracji mięśniowej poprzez neutralizację toksycznego amoniaku, a także wspierający pracę mięśnia sercowego. Przy tym nie trzeba obawiać się kaloryczności produktu. Arbuz w 90% składa z wody, wskutek czego latem uzupełni braki płynów w organizmie i dostarczy elektrolitów. Zaleca się go, ze względu na moczopędne działanie, osobom z problemami nerkowymi.