Mówiąc otwarcie, cukier, ciastka i wypieki nie są najlepszym pomysłem w naszej diecie. Są jednak takie sytuacje, w których trudno odmówić sobie ciastka, pączka czy kawałka tortu. W praktyce nie powinniśmy przejmować się tym szczególnie mocno. Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo i racjonalnie, pączek przy okazji Tłustego Czwartku czy urodzinowy torcik nie zrobi nam wielkiej krzywdy. Gorzej, gdy od jednego grzeszku zaczyna się ich cała kolejka i pojedyncze wydarzenie staje się złym nawykiem. Znaczenie przy sporadycznym grzeszeniu łakociami ma też skład tej słodkości. Okazuje się bowiem, że ciastko ciastku nierówne, najlepiej więc korzystać z samodzielnie przygotowanych łakoci. Słodycze z cukierni lub masowej produkcji przemysłowej często mają w swoim składzie mnóstwo szkodliwych dodatków. Jeśli pieczemy sami, białą mąkę możemy zastąpić pełnoziarnistą, słodkie kremy zastąpić masami owocowymi, a biały cukier ksylitolem. Internet pęka w szwach od zdrowych receptur, czasem więc warto odejść od tradycji i przygotować słodkości z wykorzystaniem bananów, batatów czy daktyli.