Żółte i pomarańczowe zabarwienie owoców świadczy o bogactwie karotenoidów w tych produktach. Spośród nich największą popularnością w opinii publicznej cieszy się beta-karoten, który stanowi stan początkowy w syntezie witaminy A, wzmacniającej zmysł wzroku, budujący kości i skórę, wspierający układ odpornościowy. Witamina A działa także odmładzająco i odbudowująco na komórki naszego ciała. Beta-karoten wykazuje również działanie ochronne w obszarze jelit, oddala ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i niweluje ryzyko nowotworów układu oddechowego (jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku i płuc). Aby zapewnić sobie benefity stąd płynące, jak najczęściej powinniśmy sięgać po pomarańcze, brzoskwinie i morele, mandarynki czy melony. Beta-karoten wchłania się lepiej, gdy towarzyszą mu tłuszcze, dlatego jeśli nie jemy żółtych i pomarańczowych owoców bezpośrednio po posiłku, który te składniki zawierał, dobrze jeść je z dodatkiem garści orzechów, jogurtu, twarożku czy mleka. Otwiera to możliwości stworzenia smacznej sałatki czy koktajlu.