Zielony groszek, dzięki możliwości konserwacji, pozwala nam włączyć go do diety przez cały rok. Groszek konserwowy nie jest jednak najlepszym rozwiązaniem. Mimo że nie traci wielu składników odżywczych, ma znacznie gorszy aromat i smak. Zdecydowanie lepiej więc wybierać groszek mrożony. W zależności od odmiany w 100 gramach groszku znajdziemy od 40 do 80 kcal. Jak wszystkie warzywa zielone, groszek zielony ma sporo żelaza oraz minerały takie jak: wapń, potas, cynk, fosfor, magnez. Są to składniki, które wspierają pracę układu nerwowego, mięśniowego, sercowego oraz biorą udział w tworzeniu mocnych kości. Zielony groszek to również witaminy z grupy B, krwiotwórcza witamina K oraz witamina E. Jest tu także luteina i witamina A, wspierające zmysł wzroku. Groszek to także błonnik. Obfituje również w antyoksydanty, co zapobiega chorobom serca, udarom oraz miażdżycy. Podobnie jak inne warzywa strączkowe, groszek zawiera sporo białka, choć jest w nim sporo więcej węglowodanów. Uważać powinni więc chorzy na cukrzycę.