Komosa ryżowa ciągle stanowi nowinkę na naszych stołach. Przekonujmy się do niej, gdyż korzyści są nieocenione. Przede wszystkim jest produktem bezglutenowym, co może okazać się ważne dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Zawiera także wszystkie najważniejsze dla funkcjonowania naszego organizmu aminokwasy. Stanowi dobre źródło wapnia, białka oraz zdrowego tłuszczu – lepsze niż inne produkty roślinne. Powyższe wskazówki nakazują ją wpisać na stałe do jadłospisu wegetarian, ale nie tylko oni skorzystają na jedzeniu komosy. Komosa ryżowa wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz odkwaszające, co sprawia, że problemu z jej przyswojeniem nie powinny mieć osoby z różnego rodzaju chorobami i problemami układu pokarmowego. Ma właściwości rozgrzewające, uzupełnia zatem dietę w czasie narażenia na wychłodzenia i infekcje, w tym grzybicze. Wykazano również, że posiłki z dodatkiem komosy ryżowej pozwalają obniżać poziom cukru we krwi, wzmacniając przy okazji pracę układu krążenia i wydalniczego.