W zasadzie każda z odmian winogron ma w sobie prawdziwą bombę polifenoli, substancji, które wspierają praktycznie wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Istnieją liczna badania, które potwierdzają wpływ winogron na polepszone działanie układu krążenia. Nie sposób wymienić wszystkich polifenoli oraz funkcji, jakie pełnią w organizmie, jednak szczególnie podkreślić należy obecność resweratrolu i antocyjany – substancje, w których upatruje się zdolności do przedłużania życia komórek. Pod względem zawartości tych cennych składników zdecydowanie wygrywają te ciemne owoce. W 2015 roku przeprowadzono test na dwóch grupach ochotników, z których jedna jadła winogrona ciemne, druga zaś – białe. U obu tych grup zaobserwowano spadek poziomu cholesterolu w stosunku do grupy, która winogron nie jadła, jednak tylko ci, którzy spożywali winogrona ciemne mieli ten spadek znaczny, przy jednoczesnym niskim poziomie cukrów (mimo faktu, iż w winogronach jest go sporo). Jest to zatem dobra informacja dla wszystkich, którzy obawiają się nadmiernych kalorii. Cenne są również winogronowe pestki, z których tłoczy się olej.