Gotowane w wodzie warzywa nie każdemu smakują. Ponadto woda wyciąga z nich to, co w nich najlepsze. Jeśli chcemy urozmaicić swoją kuchnię i zajadać się ze smakiem zdrowymi warzywami to najlepiej zainwestować w urządzenie do gotowania na parze. Wystarczy dobry robot kuchenny z taką właśnie funkcją. Podczas gotowania na parze, warzywa nie tracą niczego ze swoich zdrowotnych właściwości. Nie pomniejszamy ich wartości odżywczych. Warzywa można przyprawić w dowolny sposób, przez co takie jedzenie będzie jeszcze smaczniejsze. Gotując warzywa w wodzie trudno je dosmakować odpowiednimi przyprawami. Gotować na parze można nie tylko warzywa. Na pewno jest to nieporównywalnie zdrowsze od smażenia warzyw na patelni czy gotowania ich w wodzie. Parowary kosztują kilkaset złotych, w zależności od marki i warstw, jakie możemy gotować jednocześnie. Urządzenia te to doskonała inwestycja w zdrowe odżywianie. Dietetycy na całym świecie polecają zastąpienie garnka z wodą właśnie takim urządzeniem, które umożliwia gotowanie za pomocą pary.