Mówiąc o zdrowych tłuszczach, nie mówimy tylko o oliwach. Dostarczać powinniśmy je sobie również w formie kwasów tłuszczowych omega-3,które odnaleźć możemy w tłustych rybach. Bardzo popularny łosoś, makrela czy śledź nie jest tylko smaczną propozycją kulinarną, ale także prawdziwym przyjacielem układu odpornościowego oraz wsparciem układu krążenia. Tłuszcze omega-3 wspierają także prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i mózgu. Dzięki tłuszczom poprawia się ukrwienie mózgu, a co za tym idzie pamięć i myślenie są znacznie usprawnione. Coraz częściej mówi się także o tym, że stanowią wręcz ochronę przed chorobą Alzhaimera. Prócz kwasów tłuszczowych, ryba zawiera także witaminę D, która w Polsce nadal pozostaje problematyczna. Naturalnych promieni słonecznych mamy niewiele poza sezonem letnim. Niedobory tej witaminy skutkują pogorszonym samopoczuciem i kłopotami metabolicznymi, warto zatem, szczególnie w okresach jesienno-zimowych, zasilić swoje baterie rybą. Kolejną ważną kwestią jest to, że ryby należą do produktów naturalnie słonych. Jest to ich zaleta, ponieważ eliminuje konieczność nadmiernego dosalania jedzenia.