Owsianka na śniadanie jest doskonale znana wszystkim. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jednym i drugim warto polecić odmianę śniadaniową w postaci owocowej jaglanki. Kasza jaglana popularna jest w Polsce w postaci dodatku do zupy lub głównego dania, rzadko jednak docenia się ją tak jak na to zasługuje. Jest znacznie mniej popularna niż – również nieco po macoszemu traktowane – kasze gryczane i jęczmienne. Kasza jaglana powstaje z nasion prosa i spośród swoich krewniaczek wyróżnia się działaniem odkwaszającym. Jest również produktem bezglutenowym. Ze wszystkich kasz dostarcza do naszego organizmu najwięcej witamin z grupy B, a także miedzi i żelaza. Znajdziemy w niej również krzem, wspomagający skórę, paznokcie i kości oraz poprawiający przemianę materii. Zawiera również witaminę E i lecytynę. Kaszę jaglaną można podawać nie tylko na wytrawnie. Świetnie sprawdzi się w formie śniadaniowej z dodatkiem owoców. Wystarczy ugotować ją na wodzie bądź mleku, a następnie zmiksować z owocami, miodem i wanilią lub wymieszać z owocami pokrojonymi.