Suszone pomidory albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie warto przekonać się do tej pierwszej postawy. Suszone pomidory są doskonałym składnikiem sałatki, dodatkiem do kanapek czy deski serów, uzupełnieniem dania na bazie makaronu. Podkreślą smak mięsa. Podobnie jak awokado, suszone pomidory zawierają sporo tłuszczu. Jeśli jednak jest to tłuszcz dobrej jakości (dobry olej), nie musimy się jego obecności obawiać. Pomidory są warzywem, z którymi związany jest pewien paradoks. Z reguły obróbka termiczna pogarsza wartość produktu. W przypadku pomidorów jest zupełnie odwrotnie: im dłużej gotowane czy suszone, tym lepiej. Suszone pomidory działają przeciwnowotworowe, co zawdzięczają likopenowi – składnikowi, którego po podgrzaniu jest jeszcze więcej. Usprawniają też pracę serca i wzmacniają układ krwionośny. Poza tym w pomidorach odnajdziemy witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają też potasu, żelazo i nieco wapnia. Obecność tłuszczu sprawia, że witaminy te są lepiej wchłaniane.